از تشریح برنامه‌های موفق گذشته تا ارائه پیشنهاد برای اهداف آینده

۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۵:۰۷ کد : ۲۳۴۰ اخبار فرهنگی کشور اخبار اسلایدی
تعداد بازدید:۲۱
نشست هم اندیشی مدیران ادوار مختلف اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت با حضور معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر برگزار شد. در این نشست علاوه بر بیان برنامه‌های موفق انجام شده در دوره‌های قبل، پیشنهادات کاربردی به منظور پیشبرد اهداف فرهنگی از سوی شرکت کنندگان در این جلسه عنوان شد.
از تشریح برنامه‌های موفق گذشته تا ارائه پیشنهاد برای اهداف آینده

نشست هم اندیشی مدیران ادوار مختلف اداره کل فرهنگی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با حضور دکتر مسعود حبیبی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر سعید بابائی مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت، دکتر عبدالرضا دیانی مدیر کل دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر مهدی صالحی مشاور اجرایی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و ۱۰ تن از مدیران ادوار مختلف اداره کل فرهنگی برگزار شد.

در این جلسه سعید بابایی مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت، بیان داشت: در سال‌های گذشته ادبیاتی تحت عنوان پیوست فرهنگی عنوان شده بود که گاه برخی فعالیت‌های سطحی به عنوان پیوست فرهنگی ارایه داده می‌شد. فرهنگ پیوست نیست بلکه اکسیژن است هر فعالیتی اگر پیوست فرهنگی نداشته باشد به سرانجام نمی‌رسد تکریم دانشجو در ارائه فضای اقامت مناسب و غذای مناسب هم امری فرهنگی است.

وی با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته در اداره کل فرهنگی برای رسیدن به بهترین برنامه‌های فرهنگی در هر بخش، ابراز داشت: طی این مدت حوزه‌های مختلف زیر مجموعه خود را مورد بررسی قرار داده‌ایم که به عنوان مثال ببینیم در حوزه انجمن‌های علمی تمایز انجمن علمی اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت با کمیته تحقیقات و edc چیست؟ در حالی که همه این بخش‌ها در حال انجام فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی هستند. پاسخ این بود که ترویج علم پرداختن به مسؤولیت اجتماعی و کار آفرینی از کارویژه‌های انجمن‌های علمی است، کار انجمن علمی باید منجر به دغدغه‌مندی دانشجو نسبت به جامعه، ماندگاری دانشجو در کشور و خدمت به مردم شود نه تولید رزومه برای رفتن و مهاجرت.

بابائی با تاکید بر جمع‌آوری فعالیت‌های هر دوره مسؤولیتی به صورت کتاب یا کتابچه‌، تصریح کرد: باید تاریخ شفاهی هر دوره فعالیتی را مکتوب کرد تا برای آیندگان بماند تا بدانند چه فعالیت‌هایی صورت گرفته است.

دکتر فریبا قربانیان مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت در این نشست با اشاره به اهمیت انجام کار فرهنگی موثر در فضاهای مختلف، گفت: وجود شورای فرهنگی امر مهمی است تا به خروجی مناسب در این حوزه دست پیدا کنیم. به واقع باید مدت‌ها برنامه‌ریزی انجام شود تا به جایی برسیم که کار فرهنگی موثر در حوزه آموزش، فضای بیمارستان‌ها، کارورزی و کشیک‌های شبانه دیده شود و مانند یک رود در تمام بخش‌ها ساری و جاری باشد.

وی به حوزه انطباق اشاره و تصریح کرد: در بحث انطباق به این نتیجه رسیدم که در دوران دانشجویی می‌توان با ارایه آموزش‌های ساده و بالا بردن آگاهی دانشجویان، به شکلی کار را پیش برد تا برخی موضوعات برای دانشجو تبدیل به یک رفتار شود و این دانشجو در آینده در هر جایگاهی قرار گیرد این رفتار را ادامه خواهد داد.

مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت، افزود: به عقیده من دانشجویانی که در دوران دانشجویی خود، فعال تشکلی و یا کانونی بوده‌اند درحوزه انطباق خیلی بهتر از دیگر دانشجویان رفتار کرده‌اند و این نشان می‌دهد هر اندازه ارتباط ما با دانشجویان در هر قالبی بیشتر باشد به این‌که دانشجو خود را از بدنه کار بداند بسیار کمک می‌کند.

دکتر حسام‌الدین علامه مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت با اشاره‌ به چند فعالیت موفق اداره کل فرهنگی در دوران تصدی خود، بیان داشت: راه‌اندازی اداره مطالعات فرهنگی و اجتماعی در آن دوران کار بسیار خوب و جدیدی بود. بر این اساس کارهای مطالعاتی حوزه فرهنگی صورت گرفت و سیر فکری برای مدیران و کارشناسان فرهنگی و دانشجویان برنامه‌ریزی شد.

وی افزود: دومین کار ایجاد اداره برنامه‌ریزی بود که آیین‌نامه‌نویسی، شاخص‌نویسی و این چنین موارد در حوزه فرهنگی بر این اساس انجام شد که تجربه موفقی به شمار می‌رود. برای اولین بار نیز برنامه راهبردی و عملیاتی حوزه فرهنگی ایجاد شد که می‌توان از این حرکت نیز به عنوان یک برنامه موفق در آن دوران یاد کرد.

علامه خاطرنشان کرد: در ادامه کار متوجه شدیم برخی دانشگاه‌ها روی کاغذ اول هستند اما در حقیقت فضای دانشگاه و میزان رضایت دانشجویان این جایگاه را نمی‌پذیرد پس باید در حوزه فرهنگی پیامد سنجی و گزارش‌گیری شود زیرا صحت‌سنجی گزارش‌ها کار سختی است و نباید محل اعتنا باشد.

مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت در ادامه یادآور شد: کار فرهنگی بازگشت سرمایه است به این معنا که چقدر هزینه می‌کنید و چه میزان از این هزینه‌کرد باز می‌گردد. در حوزه فرهنگی تنوع فعالیت‌ها باید مد نظر باشد تا هر دانشجویی مطابق سلیقه خود فضای فعالیت داشته باشد، بنابراین هر انداره حوزه فرهنگی پوشش فراگیرتر با برنامه‌های متنوع‌تر داشته باشد موفق تر خواهد بود.

وی خاطر نشان کرد: ما در حوزه فرهنگی باید تلاش کنیم با محبت، استدلال، صبوری و ارایه خوراک‌های مختلف به جامعه مخاطب، جذب بیشتری داشته باشیم و باعث دفع نشویم.

در ادامه دکتر امیر للـه‌گانی مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت بیان داشت: کار کردن در حوزه فرهنگی بسیار سخت است. در زمان گذشته تنها برداری که روی افراد تاثیر گذار بود خانواده و دوستان بودند و خانواده‌ها نیز مراقب بودند در فضای بیرون خانواده و در جمع دوستان، فرزندشان با چه افرادی در رفت و آمد هستند.

وی افزود: امروز کار بسیار سخت‌تر شده است ما امروز بی نهایت بردار داریم که روی فرزندان و حتی خود افراد و بزرگان خانواده اثر گذاری دارد سؤال این است ما در حوزه فرهنگی در کجای این بردار قرار داشته و تا چه اندازه اثر گذاری داریم؟

للـه‌گانی یادآور شد: ما امروز با نسلی مواجه هستیم که اثرگذاری روی آن سخت بوده و به سادگی صورت نمی‌گیرد. باید تلاش کرد تا نقش خودمان را با این نسل به درستی ایفا کنیم. به نظر من دانشجویانی که در فضای تشکلی کار کرده‌اند افراد موفق‌تری هستند و می‌توانند در فضای اجتماعی خود را بیشتر نشان دهند.

دکتر حسن زائری لطف مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت با بیان این‌که من تجربه کار در اداره فرهنگی دانشگاه را داشتم و اکنون هم در دانشگاه فعالیت می‌کنم، گفت: تجهیز فضای فرهنگی مهم است اگر می‌خواهیم دانشجویان در این حوزه مشارکت کنند باید تجهیز فضای فرهنگی صورت بگیرد. دانشجو باید فضای کار فرهنگی نیز داشته باشد نه این که برای این فضا هزینه کند. ارایه مجوز برای ایجاد مجامع نیز فعالیت مهمی است. در دوره مسؤولیتی بنده ۵ مجوز برای مجامع مختلف گرفته شد و نشست‌های خوبی بر این اساس برگزار شد. دانشجویان در این مجامع فعالیت‌های خوبی انجام دادند و البته رتبه‌بندی نشریات دانشجویی نیز امر بسیار مهمی است.

زائری لطف گفت: ستاد وزارت بهداشت باید مغز متفکر برای فعالیت‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی باشد. بحث خانه نشریات و سامانه رتبه‌بندی نشریات نیز دنبال شود. آن زمان هشت هزار نشریه دانشجویی را می‌توانستیم در سامانه رصد و دنبال کنیم و این کار اکنون متوقف شده است.

مدیر کل اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: بحث پیمایش فرهنگی نیز بسیار کار مهم و فعالیت خوبی بود به نحوی که اگر معاون فرهنگی و دانشجویی و مدیر فرهنگی برای حضور در نشستی دعوت می‌شدند در این پیمایش پژوهش موفقی با جامعه آماری ۲۳ هزار نفری وجود داشت که به دنبال آن پژوهش، جلسات بسیار خوبی گذاشته شد و ۳۲۰ نفر از مدیران فرهنگی، دانشجویان و کارشناسان از این فضا استفاده کرده و در این نشست‌ها حضور داشتند.

در ادامه دکتر مجید احمدی مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت، گفت: سختی کار فرهنگی همزاد است با این‌که شما می‌خواهید اعمال یک تغییر را در رفتار انسان انجام دهید. کاری که همه انبیاء و اولیاء انجام دادند و همه اصحاب فلسفه در غرب تلاش دارند انجام دهند که افراد را بر اساس آن‌چه که می‌خواهند تنظیم‌گری کنند.

وی ابراز داشت: نتیجه محور اول گفت‌وگوهای ما این است که اگر بشود سند جامع و بسته سیاستی تدوین کنیم که در تعارض با سند اسلامی شدن دانشگاه‌ها و دیگر حوزه‌هایی که کار فرهنگی انجام می‌دهند نباشد. در این میان سؤال این است که چه کسانی می‌خواهند هدف را محقق کنند و ما خودمان در چه جایگاه فرهنگی قرار داریم که ‌می‌خواهیم کار فرهنگی انجام دهیم؟. ما در این مسیر گاه باید سیستم را اصلاح کنیم زیرا سیستم فرد را می‌بلعد و هر اندازه تلاش می‌کنیم آن چیزی که مد نظر ما است را اجرا کنیم در تحقق هدف به مشکل می‌خوریم.

در ادامه اسماعیل عجم مدیر سابق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت به تجربه‌های موفق خود در دوران تصدی این جایگاه اشاره کرد و بیان داشت: برگزاری دوره‌ای برای همه اعضای نظام پزشکی در اداره کل فرهنگی یکی از برنامه‌های بسیار خوب بود. به این نحو که برای اولین بار پرستاران، بهیاران و ماماها در این برنامه از سوی ستاد وزارت بهداشت دیده شده و حضور داشتند.

وی افزود: در این برنامه فرد به عنوان ماما و نه یک دانشجو در دوره‌ حضور پیدا کرد. دوره‌ای که در طول سه ماه برگزاری توانست گروه‌های ۷۰ نفره را پوشش دهد. بسیاری از شرکت کنندگان این را اعلام می‌کردند که برای اولین بار است که وزارت بهداشت ما را در یک برنامه فرهنگی و رفاهی شرکت داده است. در این دوره حتی برای بهورز و بهیار دور افتاده‌ترین نقاط کشور برنامه داشتیم.

عجم افزود: طرح بسیار جالب همراه با حکیمان نیز این تلاش را برای اساتید دنبال کرد و توانست اساتید، کارکنان و دانشجویان را مورد توجه قرار دهد به عقیده من بر روی این دو برنامه می‌توان متمرکز شد.

مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت به فناوری فرهنگی به عنوان یکی از تاکیدات رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و ابراز داشت: رهبری اصطلاحی دارند تحت عنون "فناوری فرهنگی" که می‌فرمایند در صورتی که به این فناوری رسیدید می‌توانید قالب‌های آن را عوض کرده و آن موضوع برگزار کنید.

وی تصریح کرد: ما در دوره مسؤولیتی خود به این رسیدیم که اگر به هیجان دانشجویان پاسخ درستی بدهیم و در فضای مدیریت و تامین هیجان درست حرکت کنیم قطعا دانشجویان بسیاری از همین نسل ما را همراهی می‌کنند.

عجم یادآور شد: در این راستا در تابستان ۱۴۰۳ برنامه "سلام بر ابراهیم" را اجرا و بر این اساس کاری کردیم که دانشجویان به مدت ۴۸ ساعت برای دریافت این هیجان و قرار گرفتن در این مسیر، گوشی همراه خود را کنار بگذارند. بر این اساس دو هزار نفر دانشجو در طول مدت حضور در برنامه سلام بر ابراهیم علاوه بر قرار گرفتن در جریان برنامه‌ مد نظر برگزار کنندگان، به مدت دو روز گوشی خود را کنار گذاشتند.وی در پایان تکیه بر ورزش همگانی با پیوست فرهنگی را مهم دانست و گفت: در این راستا مدیریت هیجان دانشجویان در حوزه فرهنگی باید مورد توجه قرار گیرد که می‌‍‌توان از آن به عنوان فناوری فرهنگی بهره برد.

در ادامه دکتر محمد حسین اسدی مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت بیان داشت: تلاش کنید تا سامانه فرهنگی را سریعتر ایجاد کنید تا آمار و اطلاعات مورد نیاز از این طریق منسجم شود. از طرفی ارتباط خود را با معاونت‌های مختلف وزارت بهداشت بیشتر کنید تا هم پوشانی لازم ایجاد شود و دانشجویان از این فرصت استفاده کند.

در ادامه دکتر مهدی صالحی مشاور اجرایی معاون فرهنگی و دانشجوی وزارت بهداشت نیز در این نشست بیان داشت: خداوند حضرت رسول (ص) را فرستاد و فرمود "وَ مَآ أَرۡسَلۡنَٰکَ إِلَّا رَحۡمَةࣰ لِّلۡعَٰلَمِینَ" به این مضمون که ما تو را فرستادیم برای همه با نگاهی همگانی، بر این اساس باید به خود نگاه کنیم ببینیم این سعه وجودی را داریم و می‌توانیم همه را بینیم؟

ی افزود: من از دکتر حبیبی در این دوره تحمل و همراه کردن افکار و افراد مختلف در کنار یکدیگر را آموختم. این‌که بتوانیم افرادی را که نگاه مغایر با ما را داشته‌اند ببینیم. خداوند در ادامه به حضرت رسول (ص) به عنوان مدیر جامعه اسلامی می‌فرماید "وَلَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ..." به این مضمون که اگر اخلاقت آنگونه که نباید باشد همه از اطرافت پراکنده می‌شوند آیا ما این گونه هستیم که افراد را از اطراف خود دور نکنیم؟.

صالحی تصریح کرد: در کار فرهنگی فردی که "کُونُوا دُعَاةً لِلنَّاسِ بِغَیْرِ أَلْسِنَتِکُمْ" است یعنی در رفتار، کنش و منش خود همچون این حدیث رفتار کرده است توانسته مخاطب را جذب کند. به واقع تاثیر گذاری در کار فرهنگی تابع موارد بسیاری است و ما یک کنشگر این قصه هستیم.

مشاور اجرایی معاون فرهنگی و دانشجوی وزارت بهداشت، بیان داشت: دراین حوزه گاهی فکر کردن بسیار اثر گذارتر از کار کردن در حالی است که می‌دانیم خروجی مناسبی ندارد. در فضای بیمارستانی اگر همه کارها درست پیش رود کار فرهنگی نیز دیده می‌شود. به تعبیر رهبری که فرمودند در عصر هوش مصنوعی و کوانتوم نمی‌توان با مدل‌های قدیمی به نتیجه رسید.

در پایان دکتر عبدالرضا دیانی مدیر کل دانشجویی وزارت بهداشت ضمن ابراز خرسندی از حضور در این نشست بر اجرای برنامه‌های موفق دانشگاهی در حوزه فرهنگی تاکید کرد.

بابایی در پایان این نشست که بیش از ۴ ساعت به طول انجامید، گفت: نکته قابل توجه این است که نقاط اشتراکی در صحبت‌های تمامی شما عزیزان در حوزه فرهنگی بیش از نقاط انتزاعی بود که این نشان می‌دهد اگر ما تمرکز و توان خود را بر روی این اشتراکات بگذاریم قطعا موفق‌تر خواهیم بود. امیدوارم بتوانم فعالیت‌های خوبی که در زمان شما عزیزان انجام شده است را پی گیری کنم زیرا یکی از نگاه‌های من در جایگاه‌های مختلفی که بوده‌ام دنبال کردن کارهای موفق شما عزیزان است.

دکتر احمد جوانمرد مدیر اسبق اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت که هم اکنون مسؤولیت حوزه تحول اداری وزارت بهداشت را نیز بر عهده دارد ضمن اشاره به تجارب موفق خود در دوران مسؤولیت، ایجاد و راه‌اندازی مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت را از یادگارهای نیکوی آن دوران برشمرد و بر توجه به مدیریت مطلوب منابع انسانی در حوزه فرهنگی تاکید کرد.

 


نظر شما :